Průměrná cena oběda v restauracích roste – zatímco na začátku roku se pohybovala okolo 192–193 korun a na jaře stoupla na 194 korun, aktuálně už atakuje hranici 197 korun. Vyplývá to z dat o platbách stravenkovými kartami společnosti Pluxee. Na růstu cen se podílí i sezónní nabídka – v létě restaurace častěji zařazují lehčí jídla z čerstvých a lokálních surovin, což potvrzují i samotní provozovatelé.
S letní sezónou ceny obědů stoupají
V květnu překročila průměrná cena oběda v restauracích hranici 196 korun. V Jihočeském kraji dokonce vystoupala nad 210 korun. Podobný trend se propsal i do červnových čísel, kdy průměrná útrata za oběd dosáhla 196,5 korun.
Nejvyšší zůstaly útraty i tentokrát v Jihočeském kraji, kde se průměrná cena přiblížila 212 korunám. Na částce přes 200 korun zůstala ještě v dalších pěti regionech, i když v některých z nich obědy nepatrně zlevnily – šlo ale jen o desetihaléře, maximálně korunové položky. Zřejmě již v některých lokalitách naráží ceny na pomyslný strop.
V dalších krajích šly ceny naopak mírně nahoru. Například v Olomouckém kraji byla v květnu průměrná cena oběda 193,7 korun, v červnu už 195 korun. Nejlevněji se i nadále obědvá na Vysočině – v červnu zde lidé za oběd zaplatili v průměru 170,4 korun.
Za zdražováním stojí mimo jiné i sezónní změna nabídky. Restaurace častěji zařazují lehčí jídla z čerstvých a lokálních surovin, které jsou pro provozovatele nákladnější. Jak potvrzují samotní restauratéři, právě tyto ingredience – včetně masa z českých farem – mohou výslednou cenu oběda navýšit i o několik korun.
Zdroj: Data ze stravenkových karet Pluxee
Letní menu je lehčí, nikoliv levnější
Trend je tedy jasný. „Po mírném jarním zklidnění přišel znatelnější růst cen. V červnu byl ale mírně korigován, výrazně zlevnit si ale restauratéři nemohou dovolit,“ konstatuje Tereza Knířová ze společnosti Pluxee, která patří mezi největší poskytovatele zaměstnaneckých benefitů u nás. A rovnou vysvětluje, proč tomu tak je: „Provozovatelé restaurací se musejí vyrovnat s vyššími cenami surovin, energií, současně však musí reagovat také na změnu v poptávce během letních měsíců.“
To potvrzují i sami restauratéři. Přes léto nabídku upravují a přizpůsobují aktuálnímu počasí. „Přidáváme spíš lehká a svěží jídla, zařazujeme saláty. Naopak vynecháváme třeba těžké omáčky s knedlíky,“ popisuje Aneta Sus Zajíčková, provozní restaurace Radegastovna Na náměstí v centru Ostravy. Přes léto je poptávka rovněž po jídlech ze světových kuchyní, tedy přesněji těch přímořských, kde jsou pokrmy uzpůsobené pro horké počasí. Stále oblíbenější je tak i mezi Čechy třeba řecký gyros nebo na grilu připravené ryby. Své příznivce mají i mořské plody, které se na letních jídelníčcích objevují i v tuzemských restauracích. Stálicemi jsou pak zástupci asijských jídel, která se rovněž vyznačují lehkostí. „Oblíbený je také třeba poke bowl,“ doplňuje Sus Zajíčková. „Poke“ znamená „krájet na kousky“. Jelikož domovinou tohoto jídla je Havaj, je jasné, že v originále jsou jeho základem kousky čerstvých ryb. Stejně dobře je ale mohou nahradit kousky kuřete, zelenina nebo třeba tofu.
Kdo by však očekával, že lehčí jídla budou levnější, bude nejspíš zklamaný. Čerstvé sezonní suroviny jsou totiž dražší, navíc se ceny hodně rychle mění. „Týdenní menu však sestavujeme tak, abychom konečné ceny za jídla mohli udržovat stabilní,“ dodává Aneta Sus Zajíčková.
Podobně restauratéři přizpůsobují v letních měsících rovněž nabídku nápojů. Na nápojových lístcích tak obvykle najdete například ovocem ochucenou vodu, svěží domácí limonády či ledové čaje, stejně tak čepované míchané pivní nápoje. Pro milovníky kávy pak nechybí její ledové varianty jako je frappé či cappuccino fredo.
Foto: Unsplash