Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Kubánský rum v ohrožení? Produkce kubánského cukru...

by notifee99@gmail.com   ·  19 května, 2025   ·  

Kubánský rum v ohrožení? Produkce kubánského cukru...

by notifee99@gmail.com   ·  19 května, 2025   ·  

Kuba, kdysi považovaná za cukrovou velmoc, se dnes potýká s historickým nedostatkem této komodity. Špatné řízení investic ze strany státu a zastaralé stroje se podepsaly na poklesu produkce, která se rok od roku zhoršuje a nedokáže plnit normy. Výsledkem je nedostatek základních surovin pro obyvatele a dopad na kubánský národní artikl – rum. Tradiční nápoj je vzhledem k nedostatku cukru čím dál obtížnější vyrábět a přísná jsou i pravidla, která stanovují, že kubánský rum může být vyroben pouze z místních produktů.

Cukrová krize

Podle údajů agentury Reuters čelí Kuba výraznému poklesu v produkci cukru – letošní sklizeň by měla dosáhnout přibližně 165 tisíc metrických tun surového cukru. To je výrazně méně, než byl odhad státního podniku AzCuba, který se zabývá pěstováním a sklizní cukrové třtiny. Ten letos očekával produkci 265 tisíc tun cukru. Produkce této komodity přitom klesá už několik let. Pro srovnání – již v období mezi lety 2022 až 2023, kdy byla sklizeň vyšší než současné hodnoty (350 tisíc tun), dosahovala nejnižší úrovně za více než 120 let. Ještě výraznější rozdíl lze pozorovat ve srovnání s rokem 2019, kdy farmáři vypěstovali a zpracovali 1,3 milionu tun cukru. Jak uvádí portál CiberCuba, špatnou situaci přiznal i tajemník Komunistické strany Kuby, Osbel Lorenzo Rodríguez.

Nesplněné normy

Při pohledu na jednotlivé oblasti se „nejlépe“ dařilo farmářům v provincii Sancti Spíritus, kteří dosáhli normy 19 tisíc tun. Podle serveru CiberCuba to ale není tak růžové – místní média nezveřejnila skutečná čísla a nezmínila ani to, že část jejich produkce pochází z jiné oblasti Kuby a z Uruguaye. Produkce v ostatních provinciích mezitím dosáhla jen několika desítek procent stanovených norem. V případě provincie Villa Clara to bylo necelých 40 procent, Cienfuegos se přidalo se dvěma třetinami normy, oblast poblíž druhého největšího města Santiago de Cuba vyprodukovala 13 procent a východní oblast Las Tunas dosáhla pouze 11 procent z plánovaného objemu.

Důsledky selhání systému

Karibský cukrovarnický průmysl, který dříve dominoval trhu, se do současného stavu dostal kvůli špatné situaci v zemi, spojené s nedostatkem investic, zdrojů a paliva. To vede k neschopnosti opravovat zastaralé stroje, přičemž problémy umocňuje i slabá elektrická infrastruktura a časté výpadky proudu. Je třeba zmínit také pandemii koronaviru a nedávné sankce ze strany USA. V důsledku těchto výzev byla na začátku tohoto roku uvedena do provozu méně než polovina ze všech 14 cukrovarů. Špatné řízení země a stav celého zemědělského sektoru už několik let výrazně ovlivňují každodenní život běžných Kubánců. Ti se nedostávají k takovému množství potravin, jaké by bylo třeba. Kubánská vláda před dvěma lety přiznala, že nedokázala splnit slib z roku 2019 o pěti kilogramech bílkovin měsíčně na osobu, přičemž současná situace se ještě zhoršila. Podle serveru CiberCuba dokáže rybolov v současnosti pokrýt jen asi polovinu potřeb a příděl chleba činí pouze 60 gramů.

Ohrožen je i rum

Cukr je důležitou složkou fungujícího kubánského hospodářství vzhledem k postavení země, a proto se Kuba snaží zmírnit dopady alespoň importem z jiných zemí. Ten sice může pokrýt spotřebu domácností a dalších oblastí výroby, pro lihovarnický průmysl to však není příliš pozitivní. Zejména v případě kubánských rumů, které musí podle tradice obsahovat pouze lokální suroviny. Jelikož cukr a rum jdou ruku v ruce, výzvy se dotýkají i tohoto hnědého alkoholu. Podle Národního statistického a informačního úřadu se výroba 96 procentního ethanolu na bázi cukru v roce 2024 propadla až o 70 procent na 174 tisíc hektolitrů. Pro srovnání – v roce 2019 to bylo až 573 tisíc hektolitrů. Vypadá to, že těžké časy výrobce kvalitního rumu teprve čekají. Při výrobě se zásoby cukru plánují na dlouhé období dopředu, protože alkohol musí určitou dobu zrát, a aktuální historická minima ovlivní množství rumu na pultech obchodů až s odstupem času.

Ceny na burze klesají

Když se podíváme na vývoj ceny cukru na burze, 16. května 2025 se pohybovala na úrovni 17,67 USD. Komodita od roku 2020 s několika korekcemi neustále rostla až k pětiletému maximu na úrovni přibližně 27 USD v říjnu 2023. Od toho momentu však začala klesat k současným hodnotám, přičemž záblesk zotavení zaznamenala na podzim loňského roku na úrovni 22 USD. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku šlo o pokles o 2,5 procenta, zatímco z pětiletého pohledu hodnota cukru vzrostla o 49 procent.*


image

Vývoj cen cukru za posledních 5 let. (Zdroj: Investing.com)*

Olívia Lacenová, hlavní analytička Wonderinterest Trading Ltd.

*Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

 

Napsat komentář

Sledujte nás
Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.